Breadwinner

Nederlanders eten graag een good old boterham met kaas of hagelslag als ontbijt of lunch. Maar met brood kun je zoveel meer. Zo serveren we bij Van der Valk de lekkerste versgebakken broodjes met verrassend feestelijk beleg.

Text:
Karin Kuijpers
Photography:
NoPoint studio's
Styling:
Desiree van Dijk

Brood is en blijft ongekend populair. Dat merken we bij onze restaurants ook. Chef-kok Ben Creugers van Van der Valk Hotel Stein-Urmond: ‘Tijdens de lunchpauze staan mensen in de rij voor een broodje carpaccio of een clubsandwich. Dat zijn echt onze bestsellers. De clubsandwich met focacciabrood is belegd met kippendij, spek, tomaat, komkommer, little gem sla en cocktailsaus. En het broodje carpaccio – belegd met rucola, carpaccio, olijven, geroosterde tomaat, pijnboompitten en truffelmayo – is ook niet te versmaden. En natuurlijk is het veel leuker om zo’n broodje te maken en te eten dan de standaard boterham met een plak kaas. Zelf maak ik thuis met mijn vriendin ook graag een uitgebreide lunch. Met lekker bruin meergranenbrood en verse tonijnsalade is het zó een feestje.’

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

In de prehistorie kauwden mensen voornamelijk op zaden en granen. Arme kiezen. Toen er ontdekt werd dat granen ook tussen stenen konden worden gemalen, maakten ze er met water een papje van en lieten dat in de zon drogen tot een harde koek. Tortilla, naan en pita lijken nog een beetje op dit soort brood. In het oude Egypte, zo’n 2500 jaar voor Christus, bakten slaven elke dag vers brood. Op een dag mixte een slaaf een restje verzuurd deeg van de dag ervoor met nieuw deeg. Het deeg ging rijzen en het brood smaakte ineens beter en luchtiger. Tot ver in de middeleeuwen bakten mensen zelf hun brood en werd het de basis van volksvoedsel. Met de opkomst van de grote steden ontstonden er bakkerijen en werd brood een ambacht.

WEETJES

Wist je dat Duitsland de meeste soorten brood heeft? En dat kinderen in de Gouden Eeuw ontbeten met brood en bier? Brood staat ook symbool voor culturele rituelen. Denk aan de uitdrukking ‘brood en spelen’ uit de Romeinse tijd, brood als symbool voor het lichaam van Jezus tijdens de kerkviering en het woord ‘broodwinner’ is degene die voor de inkomsten zorgt. Bij Van der Valk blijven we gevarieerd en vooral lekker brood op de kaart te zetten. Ook nu brood helaas een stuk duurder is geworden door de verhoogde energie- en grondstofprijzen. Juist in deze zware tijden willen we de bakkers blijven steunen. Want dat is broodnodig.

No items found.

Hygeniq

Hygeniq

Versvishandel Jan van As

Jan van As

Rational

Rational

Rational

Danone

Danone

Hilding Anders

Hilding Anders

Unilever Food Solutions

Bavaria

Hygeniq

Jan van As

Rational

Danone

Hilding Anders

Unilever Food Solutions

Bavaria